François Pervis spreekt over een tijd rond 54 sec op 1 km

Hoe voelt het om te zien hoe Hoogland jouw record probeert te verbeteren?
François Pervis: Het moest op een dag gebeuren, het gebeurt na tien jaar. Ik heb het geluk gehad dat ik het tien jaar heb kunnen behouden omdat in deze periode alles in mijn sport is geëvolueerd. Ik ben blij dat het Hoogland is die het record gaat breken, hij is  meervoudig wereldkampioen, in plaats van iemand die net een podiumplaats heeft veroverd Ik stuurde hem gisteren (maandag) een bericht: “Doe je best om het ontoegankelijk te maken!”. Het is een geweldige machtsoverdracht.

Welke tijd zal hij nodig hebben?
Ik hoop dat het onder de 54″ zal zijn, waardoor het jarenlang ontoegankelijk zal zijn. Minder dan 54″5 zeker, gezien de tijden op zeeniveau (57″ 8 en 57″ 9 dit jaar, noot van de redactie) . Het begint supersnel, maar om een goede tijd neer te zetten, moet je in de eerste ronde zo snel mogelijk je maximale snelheid bereiken, zonder iets te bewaren voor het einde. Omdat de luchtweerstand laag is, bespaar je op alle rondes tijd.
Hij verbeterde ook in aerodynamica met een ander stuur. Hij zal zijn onderarmen gebogen hebben om de hoek tussen het gezicht en de handen te verkleinen.

En jij, toen je het wereldrecord verbrak, had je het beter kunnen doen?
Toen ik van de fiets stapte, zei ik: “Ik had sneller kunnen gaan.” Ik durfde geen groter verzet te trappen. Ik had 54×13, een versnelling die vandaag door de junioren wordt gebruikt. Door het effect van de hoogte kwam dit op zeeniveau overeen met een 50 of 51×13, terwijl ik wereldkampioen was met 52×13, dus ik was zelfs kleiner dan normaal.

Opmerking; François Pervis volgt de recordpoging vanuit Amsterdam waar hij op bezoek is.