Barbieri, de overstap naar DSM en het (pijnlijke) afscheid van de baan

Rachele Barbieri maakte de afgelopen dagen tegenover bici.pro bekend afscheid te nemen van de baan om zich volledig aan de weg te wijden met Team DSM-Firmenich, haar nieuwe werkgever: de Italiaanse verliet LIV Racing-Techfind na de fusie met het Jayco-AlUla.

“We weten al dat je van de baan komt en we kunnen je er niet van weerhouden dat te doen, vooral in het jaar van de Olympische Spelen”, zei Barbieri, die nadacht over het gevoel beide disciplines compatibel te kunnen maken.
“Het zou lastig, zo niet onmogelijk zijn om in het baanprogramma te passen . Bovendien zijn de afgelopen anderhalf jaar zwaar geweest. Ik wilde dus voor mezelf een beslissing nemen en stoppen met de baan. Het was een moeilijke keuze, echt veeleisend . Maar ik ben ook van mening dat ik 26 jaar oud ben en niet weet hoeveel jaar ik nog zal fietsen. “Dus ik zei tegen mezelf dat ik deze drie jaar de tijd heb om mijn best te doen en het maximale uit mijn capaciteiten te halen.”
Wat Barbieri echter het meest pijn heeft gedaan, is de reactie van de Italiaanse coach Marco Villa. “Ik denk dat ik veel aan de baan te danken heb, hier heb ik de belangrijkste resultaten behaald. “Ik stuurde een bericht naar Villa om hem te vertellen dat ik ervoor had gekozen om alles op het wegwielrennen te zetten en nadat ik niet eens een reactie had ontvangen, besefte ik dat ik de juiste beslissing had genomen.”

  Rachele Barbieri en coach Marco Villa na het behalen van de Europese titel madison in München 2022

Er werd uiteraard ook om een reactie aan Marco Villa gevraagd.
Hij zegt dat er nog geen adequate oplossing is gevonden om de prestaties tussen de baan en de weg bij de dames te combineren. “Roberto Amadio – verantwoordelijk voor de technische structuur van beide disciplines – hield een bijeenkomst met de vraag wie haar inzet op de baan wilde garanderen”, met een tijdslimiet voor de reactie, zonder dat Barbieri’s reactie plaatsvond.

“Ik betreur het dat zij deze stap heeft genomen, omdat ik weet hoeveel zij aan de baan heeft gegeven”, zei Villa, terwijl hij terugblikte op haar geweldige EK in München 2022, toen zij het omnium en de madison won en tweede werd in de ploegenachtervolging. De coach zei dat hij niet had gereageerd omdat “ik wilde weten of er ruimte was om er opnieuw over na te denken, zonder dat het een touwtrekken in de media wordt. Maar ik zal zeker reageren op Rachele.”